Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.
Mezőgazdaság, agrárium apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Hazai erdők élővilága

Boldog névnapot kívánunk minden Rózsa nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

Borászat, szőlészet Erdőgazdálkodás, erdészet Gyümölcsök, gyümölcsgazdálkodás
Haszonnövények, gazdálkodás Mezei növényekről, virágok, cserjék... Mit jó tudni az öntözésről


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés


Hazai erdők élővilága Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Növények, fák, hazai erdők, gyertyános, bükkösök, fenyvesek, cserjék, láperdők, őshonos
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Hazai erdők élővilága
Az erdők uralkodó növényei a fák. - A fák, a cserjék, a lágyszárú növények és az állatok közvetlen kapcsolatban vannak egymással. Az erdõk élõlényei együttesen életközösséget alkotnak. Táplálékot, fészkelõhelyet, búvóhelyet biztosítanak egymásnak. Életük során egymásra vannak utalva, egyik sem élhet a másik nélkül. Szoros kölcsönhatásban vannak a talajjal és az éghajlattal is. Minden fajnak az erdõn belül van egy természetes otthona, azaz élõhelye.


Ez lehet a talaj,
a korhadó avar, cserjék és fák lombozata. A különbözõ élőhelyeken eltérõek a környezeti feltételek.

Pl.: a vastag avartakaró alatt nedvesebb a talaj, alig van fény, nyirkos a levegõ. A zárt lombkorona alatt kevesebb, az öreg tölgyesek alatt több a napfény. Ennek megfelelõen egy-egy élõhelyet az adott környezeti feltételekhez jól alkalmazkodó élõlények népesítik be. A különbözõ élõhelyeket és az ott otthonra lelõ élõlényeket együttesen életközösségnek nevezzük. Az erdõ különbözõ szintjeinek élõlényei között sokféle kapcsolat van. Legfontosabbak a táplálkozási kapcsolatok, vagyis hogy melyik élõlény mit eszik.

Hazai erdők élővilága

Így kapjuk a táplálkozási láncokat. például

falevél - hernyó - cinege - fülesbagoly - Avar - gömbászka - cickány - erdei sikló - Tölgy makkja - egér - róka


A láncok növényekkel kezdõdnek.
Ezek a termelõ szervezetek, mivel a napfény segítségével környezetük egyszerûbb anyagaiból összetett anyagokat készítenek (fotoszintézis). A termelõ szervezetekbõl élnek a növényevõk, az elsõdleges fogyasztók (pl. hernyó). Velük a másodlagos fogyasztók (pl. cinke) táplálkoznak. A harmadlagos fogyasztók állatevõ állatokat zsákmányolnak. A lánc végén a csúcsragadozók állnak, melyekkel többnyire más állat nem táplálkozik (héja, fülesbagoly, róka). Az egyes élõlények élete véges. az elpusztult növényeket, állatokat a lebontó szervezetek (baktériumok, gombák) átalakítják. Humuszt, ásványi anyagot készítenek belõlük, és ezeket újra a növények veszik fel.

Hazai erdők élővilága

A honfoglalás idején
a hazánk nagy részét erdõségek borították. Õseink pásztorkodó, állattenyésztõ életmódjához egyre több legelõre volt szükség. Késõbb a földmûvelés elõretörése, a lakosság létszámnak növekedése, a falvak, városok terjeszkedése és az iparosítás mind hozzájárult az erdõvel borított területek csökkenéséhez.


A 20. században
nagy területeket erdõsítettek be újra. Ez a munka ma is tart. Az fafajok mellett számos olyan fajt ültetnek, amelyek az erdõgazdaság szempontjából jelentõsek (vöröstölgy, akác, nemesnyár, erdei fenyő és vörösfenyõ). Így ma erdeinknek csak 1/3-ad része természetes állapotú, 2/3-ad része újratelepített. Ma az ország területének 17%-át borítja erdõ.


A változatos környezeti feltételekhez
alkalmazkodva jellegzetes erdõtársulások alakultak ki.A természetes erdõk anyagáramlása zavartalan. Ha valamelyik szinten növekszik a fajok egyedszáma, (pl. a rágcsálók túlszaporodnak), egy idõ után a velük táplálkozó ragadozók is elszaporodnak, hiszen több a táplálék, több egyed fenntartására van lehetõség. Az egyik szint szabályozza a másikat.

Az ilyen erdők önmagukat tartósan fenntartják, élõviláguk változatos. Ha nem érik káros külsõ hatások (Levegõ- és talajszennyezés, tarvágás), mindig megújítja önmagát. Önszabályozó rendszerek, melyekben viszonylagos egyensúly van. Ezért pótolhatatlan kincs az erdõ az ember számára!


A telepített erdők fáit
szabályos alakzatokba ültetik. Önmagukat nem tudják tartósan fenntartani, ezért életüket az ember szabályozza. Élõviláguk szegényes.A természetes erdõterületek csökkenése és a kíméletlen vadászat miatt a csúcsragadozók (hiúz, barna medve, farkas) hazánkban kipusztultak. A csúcsragadozók szabályzó szerepét az ember veszi át. A természetes ellenség nélkül maradt õzek, szarvasok, vaddisznók száma így a vadászattól függ.

Hazai erdők élővilága

Hazánk jellegzetes erdõtársulásai
Nyáras-borókások: Fõleg az Alföldön találhatók, ligetszerûen helyezkednek el, sok esetben a szúrós levelû borókával.


Láperdõk, ártéri erdõk
A lecsapolások, folyószabályozások miatt a láperdõk ma már csak kis területekre jellemzõek. A Hanságban és a Duna-Tisza közén vannak a legszebb maradványfoltjai.

Jellemzõ fája az éger, mely jól elviseli a vízzel telített talajt. Az ártereket csak idõszakosan borítja víz. Nagyobb folyóink mentén az árterek mélyebb fekvésû részein fûz-, nyár-, ligeterdõ; a magasabb részeken a szil, a kõris és a kocsányos tölgy jellemzõ.


Alföldi tölgyesek
Ma már csak kis területen találhatók, Az õshonos - nem ember által telepített - természetes tölgyeseket kivágták, helyükön mezõgazdasági mûvelés folyik.


Hegyvidéki tölgyesek
Középhegységeinkben és a Dunántúli-dombságon találhatók. Jellemzõ fafajai a csertölgy és a kocsánytalan tölgy. A középhegységek száraz, sziklás déli oldalain karsztbokorerdõk élnek. Jellemzõ fája a molyhos tölgy.

Hazai erdők élővilága

Gyertyános-tölgyesek
Az Alföld kivételével termékeny talajon sok helyütt megtalálhatók. Többnyire két lombkoronaszintjük van. A felsőt a tölgy uralja, a második szintet a gyertyán sûrû lombozata. Nyár elejétõl késõ õszig az avarjukban sokféle kalaposgomba él.


Bükkösök
Nyugat-Dunántúlon és a középhegységek 600 m-nél magasabb részein alkotnak összefüggõ erdõket. Sűrű és zárt a lombkoronájuk, ezért alatta igen kevés más fafaj vagy cserje él meg.


Fenyvesek
Hazánkban a legtöbb fenyõerdõ telepített. Csak a hûvös, párás Alpokalján találunk õshonos fenyveseket. /Forrás - sulinet/Erdőgazdálkodás, erdészet - további cikkek
Korai juhar ...
Kocsányos tölgy ...
Kislevelű hárs...
Kecskefűz...
Kányabangita...
Hárs...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 7367 megnyitás - nyomtatás - 2008.06.10. - 13:01
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez
További hírek, érdekességek a kategóriából

Hazai erdők élővilága
Pásztortáska
Európában őshonos, de a világon sokfelé elterjedt. Kertekben, mezőkön, városi területeken útszélen, töltések mentén is ...

Hazai erdők élővilága
Földi bodza
Lágy szárú, kellemetlen szagú évelő növény. Levelei összetettek, 5-13 fűrészes szélű levélkéből állnak. Virágzata és te...

Hazai erdők élővilága
Bodza
A gyalogbodza (Sambucus ebulus) és a fekete bodza (Sambucus nigra) bogyós terméséből főleg a Dunántúlon lekvárt főznek:...

Hazai erdők élővilága
Vadszeder
Termőhelyei erdők, erdőszélek, cserjések, tisztások, ahol gyakran áthatolhatatlan bozóttömeget alkot. Kb 1,5 – 2 m maga...


Kapcsolódó hirdetések

Műtrágyaszóró...
700 kg-os műtrágyaszóró, üzemk...
Hirdetés megtekintése >>
Kombinátor eladó...
560-as kombinátor, üzemképes á...
Hirdetés megtekintése >>
Kombinátor eladó...
RAUL 440 kombinátor, üzemképes...
Hirdetés megtekintése >>

Kultivátor...
Kultivátor húzató és töltögető...
Hirdetés megtekintése >>
SPC vetőgép eladó...
SPC vetőgép üzemképes állapotb...
Hirdetés megtekintése >>
Gabonavetőgép eladó...
Függesztett 3 méteres gabonave...
Hirdetés megtekintése >>


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Mezőgazdaság, agrárium Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz


Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 54.167.85.221
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!