Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.
| Fotópályázat | E - képeslap | Egyedi fényképes ajándékok | Hímzett ajándékok | Fotókristály | Fotóalbum - Myalbum.hu | MyPolo.hu | KépesPolo.hu |
| AjandekPolo.hu | KepesPolok.hu | AjandekPolok.hu | Fotókidolgozás | Fotógravírozás | EgyediAjandek.hu | Webhoszting - DomainStar.hu |

Legutóbbi keresőszavak - @ | gyálimunka | VAGYONĹÂ... | FETIS | réz csillár


Mezőgazdaság, agrárium apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Hazai erdők élővilága

Boldog névnapot kívánunk minden Rebeka és Dorina nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

Borászat, szőlészet Erdőgazdálkodás, erdészet Gyümölcsök, gyümölcsgazdálkodás
Haszonnövények, gazdálkodás Mezei növényekről, virágok, cserjék... Mit jó tudni az öntözésről


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés


Hazai erdők élővilága Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Növények, fák, hazai erdők, gyertyános, bükkösök, fenyvesek, cserjék, láperdők, őshonos
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Hazai erdők élővilága
Az erdők uralkodó növényei a fák. - A fák, a cserjék, a lágyszárú növények és az állatok közvetlen kapcsolatban vannak egymással. Az erdõk élõlényei együttesen életközösséget alkotnak. Táplálékot, fészkelõhelyet, búvóhelyet biztosítanak egymásnak. Életük során egymásra vannak utalva, egyik sem élhet a másik nélkül. Szoros kölcsönhatásban vannak a talajjal és az éghajlattal is. Minden fajnak az erdõn belül van egy természetes otthona, azaz élõhelye.


Ez lehet a talaj,
a korhadó avar, cserjék és fák lombozata. A különbözõ élőhelyeken eltérõek a környezeti feltételek.

Pl.: a vastag avartakaró alatt nedvesebb a talaj, alig van fény, nyirkos a levegõ. A zárt lombkorona alatt kevesebb, az öreg tölgyesek alatt több a napfény. Ennek megfelelõen egy-egy élõhelyet az adott környezeti feltételekhez jól alkalmazkodó élõlények népesítik be. A különbözõ élõhelyeket és az ott otthonra lelõ élõlényeket együttesen életközösségnek nevezzük. Az erdõ különbözõ szintjeinek élõlényei között sokféle kapcsolat van. Legfontosabbak a táplálkozási kapcsolatok, vagyis hogy melyik élõlény mit eszik.

Hazai erdők élővilága

Így kapjuk a táplálkozási láncokat. például

falevél - hernyó - cinege - fülesbagoly - Avar - gömbászka - cickány - erdei sikló - Tölgy makkja - egér - róka


A láncok növényekkel kezdõdnek.
Ezek a termelõ szervezetek, mivel a napfény segítségével környezetük egyszerûbb anyagaiból összetett anyagokat készítenek (fotoszintézis). A termelõ szervezetekbõl élnek a növényevõk, az elsõdleges fogyasztók (pl. hernyó). Velük a másodlagos fogyasztók (pl. cinke) táplálkoznak. A harmadlagos fogyasztók állatevõ állatokat zsákmányolnak. A lánc végén a csúcsragadozók állnak, melyekkel többnyire más állat nem táplálkozik (héja, fülesbagoly, róka). Az egyes élõlények élete véges. az elpusztult növényeket, állatokat a lebontó szervezetek (baktériumok, gombák) átalakítják. Humuszt, ásványi anyagot készítenek belõlük, és ezeket újra a növények veszik fel.

Hazai erdők élővilága

A honfoglalás idején
a hazánk nagy részét erdõségek borították. Õseink pásztorkodó, állattenyésztõ életmódjához egyre több legelõre volt szükség. Késõbb a földmûvelés elõretörése, a lakosság létszámnak növekedése, a falvak, városok terjeszkedése és az iparosítás mind hozzájárult az erdõvel borított területek csökkenéséhez.


A 20. században
nagy területeket erdõsítettek be újra. Ez a munka ma is tart. Az fafajok mellett számos olyan fajt ültetnek, amelyek az erdõgazdaság szempontjából jelentõsek (vöröstölgy, akác, nemesnyár, erdei fenyő és vörösfenyõ). Így ma erdeinknek csak 1/3-ad része természetes állapotú, 2/3-ad része újratelepített. Ma az ország területének 17%-át borítja erdõ.


A változatos környezeti feltételekhez
alkalmazkodva jellegzetes erdõtársulások alakultak ki.A természetes erdõk anyagáramlása zavartalan. Ha valamelyik szinten növekszik a fajok egyedszáma, (pl. a rágcsálók túlszaporodnak), egy idõ után a velük táplálkozó ragadozók is elszaporodnak, hiszen több a táplálék, több egyed fenntartására van lehetõség. Az egyik szint szabályozza a másikat.

Az ilyen erdők önmagukat tartósan fenntartják, élõviláguk változatos. Ha nem érik káros külsõ hatások (Levegõ- és talajszennyezés, tarvágás), mindig megújítja önmagát. Önszabályozó rendszerek, melyekben viszonylagos egyensúly van. Ezért pótolhatatlan kincs az erdõ az ember számára!


A telepített erdők fáit
szabályos alakzatokba ültetik. Önmagukat nem tudják tartósan fenntartani, ezért életüket az ember szabályozza. Élõviláguk szegényes.A természetes erdõterületek csökkenése és a kíméletlen vadászat miatt a csúcsragadozók (hiúz, barna medve, farkas) hazánkban kipusztultak. A csúcsragadozók szabályzó szerepét az ember veszi át. A természetes ellenség nélkül maradt õzek, szarvasok, vaddisznók száma így a vadászattól függ.

Hazai erdők élővilága

Hazánk jellegzetes erdõtársulásai
Nyáras-borókások: Fõleg az Alföldön találhatók, ligetszerûen helyezkednek el, sok esetben a szúrós levelû borókával.


Láperdõk, ártéri erdõk
A lecsapolások, folyószabályozások miatt a láperdõk ma már csak kis területekre jellemzõek. A Hanságban és a Duna-Tisza közén vannak a legszebb maradványfoltjai.

Jellemzõ fája az éger, mely jól elviseli a vízzel telített talajt. Az ártereket csak idõszakosan borítja víz. Nagyobb folyóink mentén az árterek mélyebb fekvésû részein fûz-, nyár-, ligeterdõ; a magasabb részeken a szil, a kõris és a kocsányos tölgy jellemzõ.


Alföldi tölgyesek
Ma már csak kis területen találhatók, Az õshonos - nem ember által telepített - természetes tölgyeseket kivágták, helyükön mezõgazdasági mûvelés folyik.


Hegyvidéki tölgyesek
Középhegységeinkben és a Dunántúli-dombságon találhatók. Jellemzõ fafajai a csertölgy és a kocsánytalan tölgy. A középhegységek száraz, sziklás déli oldalain karsztbokorerdõk élnek. Jellemzõ fája a molyhos tölgy.

Hazai erdők élővilága

Gyertyános-tölgyesek
Az Alföld kivételével termékeny talajon sok helyütt megtalálhatók. Többnyire két lombkoronaszintjük van. A felsőt a tölgy uralja, a második szintet a gyertyán sûrû lombozata. Nyár elejétõl késõ õszig az avarjukban sokféle kalaposgomba él.


Bükkösök
Nyugat-Dunántúlon és a középhegységek 600 m-nél magasabb részein alkotnak összefüggõ erdõket. Sűrű és zárt a lombkoronájuk, ezért alatta igen kevés más fafaj vagy cserje él meg.


Fenyvesek
Hazánkban a legtöbb fenyõerdõ telepített. Csak a hûvös, párás Alpokalján találunk õshonos fenyveseket. /Forrás - sulinet/Erdőgazdálkodás, erdészet - további cikkek
Fekete nyár...
Fehér akác...
Ezüsthárs...
Csertölgy ...
Bálványfa...
Amerikai tulipánfa...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 6847 megnyitás - nyomtatás - 2008.06.10. - 13:01
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez
További hírek, érdekességek a kategóriából

Hazai erdők élővilága
Lila tölcsérpereszke
A tönkre lefutó lemezei is lilák, majd megsárgulnak és könnyen leválasztható a kalapról Vaskos, szálasan lila, kemény t...

Hazai erdők élővilága
Laskapereszke
Kalapja 5-12 (15) cm átmérőjű, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő vagy tompa púpos; széle sokáig begöngy...

Hazai erdők élővilága
Késői laskagomba
Élő vagy elhalt lombos fákon, ezek ágain telepszik meg, az egyik legtovább szedhető gombafajta, de újabban sokfelé term...

Hazai erdők élővilága
Kucsmagomba
Süvege tojásded, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem ...


Kapcsolódó hirdetések

Fagyasztott magozott csereszny...
Szeptember közepén történő szá...
Hirdetés megtekintése >>
Takarmány búza...
Termelő cég takarmánybúzát vás...
Hirdetés megtekintése >>
Claas Conspeed 6-75 CF kukoric...
Claas kukorica adapter, 6 soro...
Hirdetés megtekintése >>

Bio fekete bodza / Organic eld...
Eladó 25 tonna bio minősítésű ...
Hirdetés megtekintése >>
4 hl hidraulikus prés és ugyan...
Egy darab 4hl hidraulikus prés...
Hirdetés megtekintése >>
1000 literes egyszer használt ...
eladók a képen látható egyszer...
Hirdetés megtekintése >>


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Mezőgazdaság, agrárium Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz


Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 174.129.130.202
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!