Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.
Mezőgazdaság, agrárium apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok

Boldog névnapot kívánunk minden Hilda nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

Borászat, szőlészet Erdőgazdálkodás, erdészet Gyümölcsök, gyümölcsgazdálkodás
Haszonnövények, gazdálkodás Mezei növényekről, virágok, cserjék... Mit jó tudni az öntözésről


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés


Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Európa kevésbé ismert fajtái, vörösborok, borhírek, hírek, borvidékek, borok, St. Laurent
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok
Az utóbbi időkben érdeklődésünk középpontjába a magyar borok és fajták relatív megítélése került, amihez szükségszerűen kóstolni kell külföldi tételeket is. Az utóbbi két kóstolónkon újvilági tételek, majd pinot-k , a mostani alkalomra pedig a „nem nemzetközi” fajták kerültek terítékre. Ezek beszerzésében többnyire a Terroir Club volt segítségemre, aki a legnagyobb hazai választékot tartja ismeretlen fajtákból és rögeszmés borászokból. Mivel sok esetben a néven kívül semmit sem tudtunk (néha még azt sem) a fajtákról, így előzetes kutakodás után komoly excel táblával érkeztem a tetthelyre J. A borokat 1-5 csillag-os skálán pontoztam. (forrás: Kárpáti Péter, www.miri.hu)


2. - Vörösborok -2. rész


1. - Strekov 1075 - Szlovákia: Svatovavrinecke (Szentlőrinci) Classic (2006) (Terroir Club, 2790 Ft)

A fajta a Pinot Noir rokona,
amelyet St. Laurent néven a 19.sz. közepén Johann Philipp Bronner nemesített Németországban. Innen terjedt el az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A Zweigelt egyik szülője. Nálunk inkább elfeledett, Ausztriában azonban a mai napig kedvelt.

A tétel illata intenzív,
meggyes, fűszeres, enyhén füstös. Megnyerő karakter. Kóstolva könnyed, játékos, jó ívású gyümölcsös bor. Kíváncsiak vagyunk milyen lehet a gyümölcsfázisán túl. (3,5 pont)2. - Strekov 1075 - Szlovákia: Alibernet Classic (2006) (Terroir Club, 3 570 Ft)

A fura nevű szerzet egy szlovák
Cabernet Sauvignon hibrid. A szlovák szaksajtó sokat vár tőle, részben mert mégiscsak különlegesség, de mégis a jól ismert trendi Cabernet.

A bor színe erőteljesen lilás.
Korából adódóan szintén az intenzív gyümölcsfázisában van. Illatában piros bogyós gyümölcsök, de főleg meggy dominál egy erőteljese fűszerességgel. Később olvasom, hogy a fajtára pont ez a fineszes fűszeresség jellemző, ez ad pluszt a normál Cabernethez képest.

Kóstolva zamatai kifejezetten szépek,
de összességében rendkívül nyers érzetet kelt. Rendkívül fiatalnak tűnik, talán túl korán is lett palackozva. Lecsengése kifejezetten és bántóan keserű. Ez sajnos rá is nyomja a bélyegét.

Nem tűnik rossz adottságúnak
a fajta, kíváncsiak vagyunk, hogy milyen lehet egy érleltebb, komplexebb kiadásban? (2,5 pont)


Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok

3. - Cascina Degli Ulivi - Olaszország, Piemont: Mounbe Barbera Piemonte (2004) (4 230 Ft)

A fehér sorban már megismert pincészet
tradicionális helyi szőlőből készül bora. Az értékes vörös Barbera Piemontból származik, Monferratóban már a 13.században termesztették. A második leggyakoribb szőlőfajta, mely inkább csak Olaszország északi részén elterjedt. A belőle készített borok testesek, gyümölcsösen intenzív aromával, csekély tannin- és jelentős savtartalommal.

A kóstolt tételünk rendkívül jól kezdett,
komplex, izgalmas illatvilággal. Szájban is bíztatónak tűnt, majd lenyelve a bevezetőben írt jelentős savtartalom értelmet nyert, és megütötte a szinte savanyú kategóriát. Nem tudtunk mit tenni, nem ítélnénk el sem a fajtát, sem a borászatot első benyomásra, de ez most nem a mi borunk lett L (2 pont)4. - Cascina Degli Ulivi - Olaszország, Piemont: Nibio Montemarino Monferrato Dolcetto (2004) (Terroir Club, 3 300 Ft)

A Dolcetto, vagyis a "kicsi édes"-ből készített borok
a leírások szerint egészen sötét színűek, erőteljes gyümölcsaromával, és egy kellemes, enyhén kesernyés mandula beütéssel. Egyes szakértők szerint a Dolcetto Franciaországból származik, valószínűbb azonban, hogy szülőhazája Monferrato. A 18. század végén Conte Nuvolone e szőlőfajtát még Dosset néven említi.

A most kóstolt tétel illatban
rácáfol a leírásra. Gyümölcsös fázisán túl, illata már a palackérés komplexitását mutatja. Az imádhatóság határáig édes-animális, füstölt sonkás lecsengéssel. Kóstolva közepes test, elegancia és komplexitás. Még jól érlelhetőnek tűnik. Az este első felüdítő vorosbora. (3,5 pont)5. - Davino, Románia - Dealu Mare: Feteasca Neagra (2004) (Monarchia, 7 590 Ft)

Davino Románia korszerű, részben amerikai
tulajdonban lévő, vadi új pincészete. 40Ha-on gazdálkodnak, és további 30Ha-ról vásárolnak fel. Az a hír járja róluk, hogy Románia egyik legjobb, de mindenképp legdrágább borait forgalmazzák. Vagy is nem, mert amit nem adnak el külföldöm az előjegyzésben kel el. Ébred ott is a bor-sznobéria no J

A fajta, a Fekete Leányka
(„Feteasca Neagra”) egyébként ősi erdélyi szőlőfajta, melynek genetikai eredetéről keveset tudni. Története feltehetően Szent Istvánig nyúlik vissza, de bizonyítottan már a Hunyadiak által termelt és fogyasztott, kedvelt bor volt. A filoxérának jobbára ellenáll, ezért még mindig a sajátgyökéren termesztik.

A fekete leánykából készülő bor
talán a kékfrankosra emlékeztet leginkább. Átlagos termésátlag mellett közepes testet, fűszeres részleteket hordoz, ideális vacsorabor, melyből könnyen sokat meg lehet inni. Egészen egyedi a fűszer struktúrája, már pár kóstolás után fel lehet ismerni. Ha viszont alacsony termésátlag mellett szüretelik, már vaskos és sűrű is lesz, és egészen mellbevágó bors özönnel fogadja a kóstolót. Remek alapanyag házasításba is. Magyarországon gyakorlatilag nincs belőle. A következő évek nagy felfedezése lehet.

Ez a cseppet sem olcsó tétel
színben vaskos és mély, de érdekes módon pinot-s reflexeket mutat. Illata behízelgő, de mégis elegáns elegye a fűszerességnek, némi borssal és lekvárosságal. Kóstolva harmonikus, érett, és komplex, semmi nem lóg ki belőle. Talán aszalt gyümis édessége miatt veszít eleganciájából, de az est egyik legjobb bora!

Szerethető fajtának tűnik ez a Mosdatlan Moldáviai Mónika (azaz Fekete Leányka)! (4 p ont)6. - Léon Barral - Franciország, Chateauneuf-du-Pape: Faugeres (2003) (Terroir Club, 3 180 Ft)

Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok

A fehér borsor egyértelmű győztes pincészetének
kifejezetten olcsónak számító borát, csak az évjárat és terroir miatt soroltuk a Fekete Leányka után. Bár volt kis aggodalmam, hogy képes-e érvényesülni egy várt visszafogott elegancia, az újvilágira hajazó stílus után.

A jelen cuvée alkotórészei
a Carignan, Grenache, és Cinsaults a Châteauneuf-du-Pape borvidék engedélyezett 13 vörös fajtái közé tartoznak.

A Carignan Dél-Franciaországban elterjedt,
a XII. század óta ismert vörös fajta. Pinot-hoz hasonlóan kényes, érzékeny fajta. Későn érik, ezért igen meleg igényes. Carinena néven Spanyolországban is elterjedt, Rioja házasításaiban is gyakran előfordul.

Ha jó érzi magát igen nagy hozamra képes (200Hl/ha), ekkor bora jobb esetben is könnyű világos asztali bor. Azonban visszafogott termés esetén, főleg öreg tőkékről különösen szép borokat ad. Az általam kedvelt Katalán Prioratban állítólag döbbenetes terroir borokat is ad.

A Cinsault ősi francia eredetű, strapabíró,
a nagy hőséget jól elviselő egyszerű fajta. Emiatt választották - a Pinot Noir kényességét ellensúlyozandó - a Dél-Afrikai Pinotage másik genetikai szülőjévé. Bora kifejezetten aromás, fűszeres. Emiatt lett alap alkotórész számos Châteauneuf-du-Pape cuvéeben.

A harmadik fajta a Grenache
(garnacha tinta, cannonau, alicante, carignane) már jóval ismertebb volt számunkra is. Spanyol eredetű (garnacha), a XX. század közepéig a világ második leggyakoribb fajtája volt. Jellemzően más fajtákkal házasítják, ezért a borcímkéken ritkán tűnik fel önállóan.

Világos borokat terem
finom édességgel, fűszeres, epres karakterrel. Sokszor hajlik az oxidációra, ezért hosszabb tárolásra nem alkalmas. Következetes terméskorlátozás eredményeképpen azonban igen koncentrált, hosszú érlelésű borok adhat, pont a most kóstolt borvidékről.

A bor színvilága lilás
és - a pincészet kóstolt fehér borához hasonlóan - szűretlen hatást kelt. Illata intenzív, rendkívül összetett, amiben a társaság az animalitás teljes skáláját felfedezte, de megjelent a mustármag és koriander is, „savanyított kisdinnye” formájában. A bor kóstolva sem egy-egy jól értelmezhető gyümölcsös jegyet, mint inkább a komplexitás és érett elegancia jegyeit hordozza. Gyönyörű bor, talán egy kicsit a vártán kisebb testtel. Remek ár/érték arány, az est bora! (4 pont)7. - Branko & Vasja Cotar - Szlovénia: Teran (2004) (Terroir Club, 5 580 Ft)

A pincészet fehér bora után félelemmel vegyes várakozással fordultunk ehhez a tételhez.

Teran az Isztria őshonos szőlőfajtája.
Egyedien magas savú és magas tanninú vörösborokat ad. Rubinvörös színű bor, amelynek illatában a piros gyümölcsökön túl jellemzően animális jegyek alakulnak ki, mint a szarvasgomba, vagy a pršut. Azt írják róla, hogy érdekes tulajdonsága a különleges reduktivitás, ami lehetővé teszi a kén használatának drasztikus csökkentését vagy akár teljes elhagyását is.

Mindezeken sokat nem tudtunk elmélkedni,
mert a bor kóstolása során újra értelmeztük a korábbi Barbera esetében már megfogalmazott savhangsúlyosságot. Konkrétan miután lemarta a fogzománcunkat, olyan 1 marék citrompótló fanyar-keserű lecsengésével zárta a sort, ami aztán legalább hosszan megmaradt.

Nem tudom, hogy mikorra csendesül le
(ha egyáltalán lecsendesülhet) ez a savtartalom? Ha valaki kóstolt egy ilyet 10 évesen, kérem számoljon be róla, vagy oszlassa el ezen érzetünket. Egyelőre nem lettem Teran-fun L (2 p ont)8. - Mastroianni - Olaszország, Toszkána: Rosso di Montalcino (2004) (Colle val d’Elsa, Enoteca Il Saloto, kb. 15 eur)
Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok

A fajta igen ősi,
eredete egészen biztosan az etruszk időkig nyúlik vissza. Nevének eredete is isteni: Sangue di Giove, azaz Zeusz vére. Az etruszkokat leigázó, majd magába olvasztó rómaiak, már Jupiter vérének hívták és igen csak kedvelhették, mert klónjai szerte Olaszországban elerjedtek.

A Gusto magazinban olvastam,
hogy „1990-es adat szerint a sangiovese isteni klónját 1100 hektáron, közönséges földönfutó változatát pedig 86000 hektáron termesztik.”. Talán ennek köszönhetően kevés többnevű fajtát ismerek. Montalcinoban Brunellonak, Montepulciano környékén Prugnolo Gentilének (és a belőle készült bort, Vino Nobile-nek), Scansanoban pedig Morellinonak szólítják.

A fajtából a kifejezetten ihatatlan
tömegboroktól kezdődően, a könnyű, gyümölcsös borokon át, az évtizedekig érlelhető és érlelendő, brutális testű és koncentráltságú nagyágyúkig sokféle bor készül. Teljes érettségben rengeteg szín- ás aromaanyagot raktároz, így a hosszú héjon erjesztést követően évekig érlelhetőek hordóban. Pl. a Brunellokat legalább 4 évig ászkolják nagy szlavón tölgyfahordókban.

Majd ezt követően akár évtizedekig érlelhetőek
palackban, amiről Hugh Johnson szakíró „A világ boratlaszában” így ír: „Az ízekben és extratkttartalomban dúskáló, hatásos végeredmény hősöket kívánt, de legalábbis hősies milliomosokat.” Valóban, a legolcsóbb Brunello is 20-30 eurónál kezdődik, de nagy évjáratok 10 éves borai több száz euróba kerülnek. Cserébe legendás eltarthatóságot kapunk, és nem is rossz befektetés. Amikor 1999-ben megszavazták az évszázad 12 legszebb borát, az egyetlen olasz egy 1955-ös Biondi-Santi Brunello volt.

Szerencsére az utóbbi években megszületett
az új kategória, a most kóstolt „Rosso”. Sokan tévesen alacsonyabb minőségről beszélnek, holott ma már tudatosan alkalmazott technológiáról van szó. A 4 éves érlelést 2 évre csökkentve, a brutális testet a megőrzött gyümölcs ellensúlyozza és teszi fiatalabban (3-4 éves korára) ihatóvá. No és megfizethetővé, hiszen rosso kategóriában már 10-25 euró körül nagyon jókat találhatunk. Ezt a kategóriát erős gyümölcsös illatok, feketecseresznye, szilva, piros bogyós gyümölcsök jellemzik, határozott csersav tartalommal.

A mostani tételünk igen remek
évjáratból szármaszik. Tavaly nyári toszkán utunk során egy kellemes helyi Enoteca-ban ajánlották, mint ami megéri az árát. (kb.15 euró volt).

A tétel erőteljes színanyaggal rendelkezik,
illatában és kóstolva is komplexitása szembetűnő. Érett, de mégis potens, komoly savgerinccel. Illat és ízjegyeiben a nem tolakodó animalitás (kis dohány, avar, nedves bőr) mellett alkoholos szilvára asszociált a már igen fáradó félben lévő társaság. (4 pont)9. - Domaine des Escaravailles - Franciaország, Côtes du Rhône: Rasteau VDN Blanc (2004) (6 480Ft) és Rasteau VDN Doré (2003) (6 480Ft)

Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok

Az utolsó két borunkról
csak rendelés után vettem észre, hogy édesek. Így keveredtek a sor végére. A borsor után nem teljesen mérvadó értékítéltünket kérem, hogy senki ne vonatkoztassa a pincészet egyébként remek szárazboraira.

A „Szarvasborgár” Côtes du Rhône vidékének
ismert borászata. 1953-óta a Ferran család tulajdona. A harmadik generációhoz tartozó Gilles 1999-óta vezeti a birtokot, azóta biodinamikus módszereket követve. Közel 65Ha ültetvénnyel rendelkeznek Rasteau, Cairanne, Villedieu és Saint Roman területein.

Az agyagos talaj
jellemzően mészkő alapra épül, kiváló vízháztartással. A 250 m feletti fekvéseknek köszönhetően a nappali és éjjeli hőingás segít megőrizni a savakat és a bor frissességét.

Első édes tételünk a „Rasteau VDN Blanc”
Grenache blanc fajtából, a már korábban leírt Grenache fehér változatából készült. Tokaji édeseken nevelkedett csapatunk nem volt igazából odáig érte, lehet, hogy megérne egy külön misét. Igaz, ezért a pénzért inkább maradunk Tokajnál. ( 2,5 pont)

A „Rasteau VDN Doré”, egy édes rozé,
már sokkal izgalmasabbnak találtatott. A fajta az alap vörös Grenache. Édessége mellett remek savpotenciált mutat fel, ami szép harmóniában hagy teret a terroir mineralitásának is. Egy virgonc, minerális bor, mazsolás karakterrel. Remek és érdekes zárótételnek bizonyult! (3,5 pont)Összefoglalás

Az est végére többen megfogalmaztuk,
hogy folytatandó, igen jó ötlet ismerkedni más fajtákkal is, mint az alap cabernet, vagy merlot. Nem csak az érdekesség végett, hanem mert lehetőségünk nyílt megítélni mit gondolhat egy külföldi, amikor lelkendezve kínálgatjuk tuti kadarkánkkal, vagy amikor világmegváltó gondolataink keletkeznek a Kékfrankos kapcsán. Sokunknak tény, hogy sosem fogunk labdába rúgni a nemzetközi vörös fajták hazai boraival. Időről időre örülhetünk, hogy a Solus jobb volt egy kóstolón, mint egy Petrus, de akkor sem fognak érte 2000 eurót fizetni ha meggebedünk. Talán olyan 400 év múlva.

Ellenben biztosak vagyunk benne,
hogy nagy lehetőség rejtezik borászaink csúcsminőségű terroir boraiban, akár a Bikavérben is, ami miért ne lehetne egyszer a mi „Châteauneuf-du-Pape”-unk? Persze, csak ha következetesen őrködünk a minőségén.

Abban is biztosak vagyunk,
hogy csúcs fehér borainkkal nincs, de biztosan nem lesz mit szégyenkeznünk. Somló, Eger, Észak-Balaton, de főként Tokaj évről-évre olyan borokat ad, amelyek nemzetközi mércével is állják a sarat. Az édes boroknak pedig ilyen minősége, normális áron, Tokajon kívül nincs máshol a világon! (Megjegyzem drágábban sem feltétlenül.)

Végül a harmadik, amiben biztosak vagyunk,
hogy hazai sztárborászaink borai, főleg vörös borai, erősen túlárazottak, és bizony egyre könnyebb biztosan jó ár/érték arányú, kimagasló minőségű borhoz jutni Európa nagy borvidékeiről is. Tehát van félni való, nem csak a 800 forintos tömeg chilei borok piacán.

(forrás: Kárpáti Péter, www.miri.hu)A cikksorozat további részei
Borászat, szőlészet - további cikkek
1. rész - Európa kevésbé ismert fajtái -...
2. rész - Európa kevésbé ismert fajtá...

Meleg esték kedvelt itala a...
A tél ajándéka a jégbor...
A Jégbor...
De mi is az a jégbor?...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 2264 megnyitás - nyomtatás - 2008.08.08. - 12:58
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez
További hírek, érdekességek a kategóriából

Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok
Galagonya
A termésfal (a mag héja) nagyon kemény. A termést az állatok a maggal együtt fogyasztják el, majd a mag a bélcsatornán ...

Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok
Zsálya
A köznyelvben a „zsálya” szó általában az orvosi zsálya (Salvia officinalis) nevű fajra utal, de a kettős nevezéktan sz...

Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok
Vidrafű
Az északi félteke zsombékosaiban, láprétjeiben található meg. Európa nagy részén előfordul, Ázsiában és Észak-Amerikában...

Európa kevésbé ismert fajtái - vörösborok
Sárga tárnics
A sárga tárnics elterjedési területe Közép- és Dél-Európa hegyvidékei. Az Alpokban főleg a nyugati és a középső terület...


Kapcsolódó hirdetések

Ag Leader Compass sorvezető...
Egyszerű, sokoldalú sorvezető ...
Hirdetés megtekintése >>
Eladó Mitsubishi MT22, Kubota,...
Eladó Mitsubishi MT22, Kubota,...
Hirdetés megtekintése >>
Trimble Ez-Guide 250-es sorvez...
Trimble EZ-Guide 250-es sorvez...
Hirdetés megtekintése >>

Eladó szántóföldi permetező sz...
Eladó szántóföldi permetező sz...
Hirdetés megtekintése >>
ELEKTROMOS PÁSZTOR...
ELEKTROMOS PÁSZTOR külterületr...
Hirdetés megtekintése >>
román pótkocsi billentőmunkahe...
Eladó 2 garnitura román potkoc...
Hirdetés megtekintése >>


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Mezőgazdaság, agrárium Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz


Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 107.21.159.218
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!