Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.




Mezőgazdaság, agrárium apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Bor és sajt - gasztronómia

Boldog névnapot kívánunk minden Erika és Bella nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

Borászat, szőlészet Erdőgazdálkodás, erdészet Gyümölcsök, gyümölcsgazdálkodás
Haszonnövények, gazdálkodás Mezei növényekről, virágok, cserjék... Mit jó tudni az öntözésről


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés






Bor és sajt - gasztronómia Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Bor és sajt, borok, sajtok, fehérborok, vörösborok, tokaji aszú, gasztronómia, juh sajt,
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Bor és sajt - gasztronómia
Magyarországon sajnos a legfontosabb szempontból maradt el a párhuzamosság: jó boraink és változatos borvidékeinkkel szemben, a sajtkultúra szinte teljesen eltűnt. A Kárpát-medence középső területein amúgy is gyengébb lábakon álló kézműves technikát fenntartó kis sajtüzemek a háború után megszűntek. Pedig mint a borászatban, a sajtoknál a kisebb termelő egységek, a családi gazdaságok a minőségi termelésnek, aminek feltételeit a kézműves jelleg adja meg. Valamikor magyar sajtként neve volt a brinzának vagyis a liptói túrónak, míg a rúzsos sajtjaink közül pl. az ilmici neve alig maradt meg a köztudatban, és igazából mára csak a pálpusztai ismert az igazi magyar sajtok utolsó mohikánjaként.


Camembert és brie sajtok
Általában magas - 45-75% - zsírtartalmúak, többségük pasztőrözött tehéntejből készül. Könnyű száraz pezsgő, valamint alkohol- és savszegény fehérbor ajánlható hozzájuk.


Lágy és kenhető sajtok
Nagy részük pasztőrözött tehéntejből készül.
Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.


Kecskesajtok
Ezekhez a sajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.


Félkemény sajtok

Többségük nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.

Bor és sajt - gasztronómia

Kemény sajtok
Ezek a sajtok - pl. eidami, cheddar, parmesan - aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag tartalmat.


Kék sajtok
Ezek a sajtok - pl. Roquefort, Stilton, Gorgonzola - zsírosak, nehezek, de gazdag íztartalmúak. Legjobban élvezhetők magas, természetes cukortartalmú fehérborokkal fogyasztva. Ennek a kívánalomnak leginkább a Tokaji aszú felel meg.


Ami a bornál a szőlő,
az a sajtnál a tej; ami a bornál a szőlő fajtája, az a sajtnál a tejet adó állaté. Éppen ezért különböztetünk meg tehén-, juh-, kecske- és bivalytejből készült sajtokat. Miként a bor, a sajt is élő anyag, van életkora, érlelhető és nem érlelhető típusa. A kecskesajt például - hasonlatosan az irányított erjesztéssel készült fehér borokhoz - frissen a legjobb.



Borászat, szőlészet - további cikkek
A Villányi Borvidék és ... ...
A villányi prémium borok ti...
Ritka borok, meghökkentő fo...
Terítéken - Villány, Mecsek...
Villányi szakiskola, kollég...
Villány orvosi ellátása...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 2826 megnyitás - nyomtatás - 2008.08.01. - 17:45
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez




További hírek, érdekességek a kategóriából

Bor és sajt - gasztronómia
A tanyafejlesztési program idei, harmadik ütemében kétmilliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára elmondta: 2011-ben és 2012-ben mintegy egy, illetve másfél ...

Bor és sajt - gasztronómia
Ellenőrzik a hatóságok a szezonális zöldségek és gyümölcsök árusítását
Hódi László elmondta, a zöldség, gyümölcs forgalmazók és az őstermelők ellenőrzése egész évben folyamatosan zajlik, a ny...

Bor és sajt - gasztronómia
Elkerülhetetlen a tejtermékek kereskedelmi átadási árainak emelése
A terméktanács közleménye az áremelkedés okaként az unió tejpiacán kialakult növekvő keresletet említi, ami már nemcsak...

Bor és sajt - gasztronómia
Magyarország elkötelezett a kontrollált vetőmag-előállítás és a tájfajták védelmében
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára minderről annak kapcsán beszélt, ho...






Kapcsolódó hirdetések

SPC vetőgép eladó...
SPC vetőgép üzemképes állapotb...
Hirdetés megtekintése >>
Gabonavetőgép eladó...
Függesztett 3 méteres gabonave...
Hirdetés megtekintése >>
Eladó 2 fejes hattyúnyakas eke...
Eladó 2 fejes hattyúnyakas köz...
Hirdetés megtekintése >>

Damas sigma körrosta...
Eladó Sigma belső és külső kör...
Hirdetés megtekintése >>
Ag Leader Compass sorvezető...
Egyszerű, sokoldalú sorvezető ...
Hirdetés megtekintése >>
Eladó Mitsubishi MT22, Kubota,...
Eladó Mitsubishi MT22, Kubota,...
Hirdetés megtekintése >>


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Mezőgazdaság, agrárium Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz






Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 54.167.0.111
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!