Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.
| Fotópályázat | E - képeslap | Egyedi fényképes ajándékok | Hímzett ajándékok | Fotókristály | Fotóalbum - Myalbum.hu | MyPolo.hu | KépesPolo.hu |
| AjandekPolo.hu | KepesPolok.hu | AjandekPolok.hu | Fotókidolgozás | Fotógravírozás | EgyediAjandek.hu | Webhoszting - DomainStar.hu |

Legutóbbi keresőszavak - bárhol | minden | aszu | leesésgátlo | erett


Mezőgazdaság, agrárium apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Bor és sajt - gasztronómia

Boldog névnapot kívánunk minden Rebeka és Dorina nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

Borászat, szőlészet Erdőgazdálkodás, erdészet Gyümölcsök, gyümölcsgazdálkodás
Haszonnövények, gazdálkodás Mezei növényekről, virágok, cserjék... Mit jó tudni az öntözésről


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés






Bor és sajt - gasztronómia Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Bor és sajt, borok, sajtok, fehérborok, vörösborok, tokaji aszú, gasztronómia, juh sajt,
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Bor és sajt - gasztronómia
Magyarországon sajnos a legfontosabb szempontból maradt el a párhuzamosság: jó boraink és változatos borvidékeinkkel szemben, a sajtkultúra szinte teljesen eltűnt. A Kárpát-medence középső területein amúgy is gyengébb lábakon álló kézműves technikát fenntartó kis sajtüzemek a háború után megszűntek. Pedig mint a borászatban, a sajtoknál a kisebb termelő egységek, a családi gazdaságok a minőségi termelésnek, aminek feltételeit a kézműves jelleg adja meg. Valamikor magyar sajtként neve volt a brinzának vagyis a liptói túrónak, míg a rúzsos sajtjaink közül pl. az ilmici neve alig maradt meg a köztudatban, és igazából mára csak a pálpusztai ismert az igazi magyar sajtok utolsó mohikánjaként.


Camembert és brie sajtok
Általában magas - 45-75% - zsírtartalmúak, többségük pasztőrözött tehéntejből készül. Könnyű száraz pezsgő, valamint alkohol- és savszegény fehérbor ajánlható hozzájuk.


Lágy és kenhető sajtok
Nagy részük pasztőrözött tehéntejből készül.
Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.


Kecskesajtok
Ezekhez a sajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.


Félkemény sajtok

Többségük nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.

Bor és sajt - gasztronómia

Kemény sajtok
Ezek a sajtok - pl. eidami, cheddar, parmesan - aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag tartalmat.


Kék sajtok
Ezek a sajtok - pl. Roquefort, Stilton, Gorgonzola - zsírosak, nehezek, de gazdag íztartalmúak. Legjobban élvezhetők magas, természetes cukortartalmú fehérborokkal fogyasztva. Ennek a kívánalomnak leginkább a Tokaji aszú felel meg.


Ami a bornál a szőlő,
az a sajtnál a tej; ami a bornál a szőlő fajtája, az a sajtnál a tejet adó állaté. Éppen ezért különböztetünk meg tehén-, juh-, kecske- és bivalytejből készült sajtokat. Miként a bor, a sajt is élő anyag, van életkora, érlelhető és nem érlelhető típusa. A kecskesajt például - hasonlatosan az irányított erjesztéssel készült fehér borokhoz - frissen a legjobb.



Borászat, szőlészet - további cikkek
Tölts egy pohárral, és rela...
A bor, a hosszú élet titka...
Miért együnk sok szőlőt?...
A szőlőnövényről - vitis...
Mondások a borról...
Borbírálati kifejezések...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 2478 megnyitás - nyomtatás - 2008.08.01. - 17:45
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez




További hírek, érdekességek a kategóriából

Bor és sajt - gasztronómia
Óriáspöfeteg
A tápanyagokban gazdag réteken, legelőkön, kertekben, erdőszéleken fordul elő leggyakrabban. Egész Európában előfordul,...

Bor és sajt - gasztronómia
Vörös érdestinóru
A kalap 5-20, néha 25 centiméter átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, majd párnásan boltozatos, idős korban kiterül, felbő...

Bor és sajt - gasztronómia
Téli fülőke
A gomba kalapja 1-5 cm átmérőjű, sárga-rozsdasárga, közepe gyakran sötétebb, gyengén bordázott, vékony húsú, nyirkos id...

Bor és sajt - gasztronómia
Shii-take
A shii-take név japán szóösszetétel: shii jelentése „pasaniafa”, take jelentése „gomba”. Kínai neve hsziag gu. Általáno...






Kapcsolódó hirdetések

eladó mg munkagépe és alkatrés...
Mezőgazdaságban használt munka...
Hirdetés megtekintése >>
Tyúktartási felszerelés...
1000 férőhelyes tyúktartáshoz...
Hirdetés megtekintése >>
Fürj ketrecek humánus tartásra...
Igényes kivitelben, dupla tálc...
Hirdetés megtekintése >>

Virágpor eladó!...
Palásty méhészetből Kaptártis...
Hirdetés megtekintése >>
Járjon vízzel, jobban jár !!! ...
HHO Fogyasztás Csökkentő rends...
Hirdetés megtekintése >>
Kannák eladók...
"Eladó 1-1 db 20, 10, 5 l-es ,...
Hirdetés megtekintése >>


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Mezőgazdaság, agrárium Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz






Vissza a lap tetejére






Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 54.167.154.36
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!