Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.




Mezőgazdaság, agrárium apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Bor és sajt - gasztronómia

Boldog névnapot kívánunk minden Ervin nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

Borászat, szőlészet Erdőgazdálkodás, erdészet Gyümölcsök, gyümölcsgazdálkodás
Haszonnövények, gazdálkodás Mezei növényekről, virágok, cserjék... Mit jó tudni az öntözésről


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés






Bor és sajt - gasztronómia Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Bor és sajt, borok, sajtok, fehérborok, vörösborok, tokaji aszú, gasztronómia, juh sajt,
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Bor és sajt - gasztronómia
Magyarországon sajnos a legfontosabb szempontból maradt el a párhuzamosság: jó boraink és változatos borvidékeinkkel szemben, a sajtkultúra szinte teljesen eltűnt. A Kárpát-medence középső területein amúgy is gyengébb lábakon álló kézműves technikát fenntartó kis sajtüzemek a háború után megszűntek. Pedig mint a borászatban, a sajtoknál a kisebb termelő egységek, a családi gazdaságok a minőségi termelésnek, aminek feltételeit a kézműves jelleg adja meg. Valamikor magyar sajtként neve volt a brinzának vagyis a liptói túrónak, míg a rúzsos sajtjaink közül pl. az ilmici neve alig maradt meg a köztudatban, és igazából mára csak a pálpusztai ismert az igazi magyar sajtok utolsó mohikánjaként.


Camembert és brie sajtok
Általában magas - 45-75% - zsírtartalmúak, többségük pasztőrözött tehéntejből készül. Könnyű száraz pezsgő, valamint alkohol- és savszegény fehérbor ajánlható hozzájuk.


Lágy és kenhető sajtok
Nagy részük pasztőrözött tehéntejből készül.
Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.


Kecskesajtok
Ezekhez a sajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.


Félkemény sajtok

Többségük nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.

Bor és sajt - gasztronómia

Kemény sajtok
Ezek a sajtok - pl. eidami, cheddar, parmesan - aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag tartalmat.


Kék sajtok
Ezek a sajtok - pl. Roquefort, Stilton, Gorgonzola - zsírosak, nehezek, de gazdag íztartalmúak. Legjobban élvezhetők magas, természetes cukortartalmú fehérborokkal fogyasztva. Ennek a kívánalomnak leginkább a Tokaji aszú felel meg.


Ami a bornál a szőlő,
az a sajtnál a tej; ami a bornál a szőlő fajtája, az a sajtnál a tejet adó állaté. Éppen ezért különböztetünk meg tehén-, juh-, kecske- és bivalytejből készült sajtokat. Miként a bor, a sajt is élő anyag, van életkora, érlelhető és nem érlelhető típusa. A kecskesajt például - hasonlatosan az irányított erjesztéssel készült fehér borokhoz - frissen a legjobb.



Borászat, szőlészet - további cikkek
Rizlingszilváni - szőlőfajt...
A bor a lélek és a test táp...
Jó bor, jó egészség...
Kadarka - szőlőfajták...
Kékfrankos - szőlőfajták...
Furmint - szőlőfajták...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 2714 megnyitás - nyomtatás - 2008.08.01. - 17:45
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez




További hírek, érdekességek a kategóriából

Bor és sajt - gasztronómia
Sárga tárnics
A sárga tárnics elterjedési területe Közép- és Dél-Európa hegyvidékei. Az Alpokban főleg a nyugati és a középső terület...

Bor és sajt - gasztronómia
Szurokfű
A 30–80 cm-t is elérő, aromás illatú, évelő növény. Szára gazdagon elágazó, négyélű; keresztben átellenes állású levele...

Bor és sajt - gasztronómia
Cserszömörce
Magyarországon a Déli-Vértesben, a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint a Balaton-felvidéken található, de ker...

Bor és sajt - gasztronómia
Sáfrány
Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a néhány centiméteres szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából er...






Kapcsolódó hirdetések

Damas sigma körrosta...
Eladó Sigma belső és külső kör...
Hirdetés megtekintése >>
Ag Leader Compass sorvezető...
Egyszerű, sokoldalú sorvezető ...
Hirdetés megtekintése >>
Eladó Mitsubishi MT22, Kubota,...
Eladó Mitsubishi MT22, Kubota,...
Hirdetés megtekintése >>

Trimble Ez-Guide 250-es sorvez...
Trimble EZ-Guide 250-es sorvez...
Hirdetés megtekintése >>
Eladó szántóföldi permetező sz...
Eladó szántóföldi permetező sz...
Hirdetés megtekintése >>
Petkus 525-527 új fötengely...
Petkus 525-527 új fötengely el...
Hirdetés megtekintése >>


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Mezőgazdaság, agrárium Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz






Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 54.87.76.100
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!