Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.
Üzlet, cég, vállalkozás apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Előrehozott nyugdíj

Boldog névnapot kívánunk minden Ágoston nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

APEH, Vám és Pénzügyőrség, hírek... Befektetés EU hírek, érdekességek, pályázatok
Gazdasági hírek, nézetek a világból Környezetvédelem Pályázatírás
USA - Hírek, érdekességek, nézetek Vállalkozói hitelek, biztosítások


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés


Előrehozott nyugdíj Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Előrehozott nyugdíj, Apeh, ÁFA, adóhívatal, pénz, Tiszta haszon, bevételek, állam, hírek
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Előrehozott nyugdíj
Előrehozott nyugdíj, kieső napok és 2009-es feltételek

Jelentősen megváltoznak-e a nyugdíjazás feltételei jövőre és érdemes-e emiatt idén kérni a munkavállalónak a felmentését? 57 éves férfi mikortól jogosult előrehozott nyugdíjra? Mi tartozik a kieső napok közé nyugdíjszámításnál? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.1. Azt olvastam, hogy ha még ebben az évben kérem a felmentésemet, akkor elegendő 57 évesnek lennem, és elég 38 év szolgálati viszony, azonban 2009. január után már az előrehozott nyugdíjat csak 2010-ben vehetem igénye, amennyiben 60 éves vagyok, illetve minimum 40 év szolgálati idővel rendelkezem. Mit tegyek: kérjem a nyugdíjazásomat még ebben a naptári évben vagy várhatok vele 2009. február 15-ig? Nagyon sokan azt mondják, hogy a nyugdíjszámítás feltételei is jelentősen megváltoznak, ha 2009. jan. 1. után kérem a felmentésemet, természetesen a munkavállaló hátrányára változnak a kifizetés feltételei. Igaz ez?

1. 2008-ban azok a nők jogosultak előrehozott öregségi nyugdíjra, kik 1951-ben vagy korábban születtek- az irányadó korhatárt még nem érték el, - de az előírt szolgálati időt (38 év) megszerezték. Az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez a biztosítási jogviszonyt meg kell szüntetni. Kérdése alapján úgy értelmezem, hogy Ön 1951-ben született nő, így az előrehozott öregségi nyugdíj az előzőekben ismertetett hármas együttes feltétel megléte esetén állapítható meg.

Az előrehozásra jogosító „nyugdíjkorhatár” 2009-től történő emelésének, valamint az „előrehozási feltételek” ezen időponttól szigorodó feltételei miatt aránytalanul kedvezőtlen helyzet elkerülése érdekében, a 2007. évi CLVI. törvény gondoskodik az átmeneti korcsoportba tartozó igénylők nyugellátására való jogosultsági feltételeinek rendezéséről is. Az Ön esetében ez azt jelenti, mivel az előrehozott öregségi nyugdíjra már a 2008. évi feltételekkel jogosultságot szerzett, de azt 2008. évben nem, hanem később – 2009-ben vagy azt követően – érvényesíti, az átmeneti szabályok alkalmazhatósága szempontjából úgy kell tekinteni, mint aki 2008-ban előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, akkor is, ha a biztosítása alapjául szolgáló jogviszonyát nem 2008-ban, hanem később – azaz az ellátás tényleges igénybevételekor – szünteti meg.

Természetesen figyelemmel kell lenni a biztosítási jogviszony megszüntetésének időpontjánál a felmentési szabályokra. Gyakorlatilag előre kell kiadni a felmentési időt, hogy legalább az vagy az 57. életév betöltésekor, vagy a 38 év szolgálati idő megszerzésekor leteljen. A nyugdíj összegének kiszámítására vonatkozó szabályozás 2008. január 1-jétől hatályos, nincs tudomásom módosításáról. A lényegi változást az jelentette, hogy az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámításánál az átlagszámítási időszak alatt elért kereseteket, jövedelmeket naptári évenként csökkenteni kell a „különböző járulékok” összegével. Ezt ellensúlyozza, hogy az említett időponttól viszont a nyugdíjazást megelőző napig elért keresetet, a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani, valorizálni (felszorozni). Adott esetben érdemes figyelemmel lenni a szolgálati idő hosszára – amely teljes évet, 365 nap megléte esetén ad – mivel ettől függ a nyugdíj mértékének százaléka. Amennyiben előzetesen a nyugdíjbiztosítás részéről a szolgálati idő elismerése megtörtént, úgy a határozat adatai támpontot nyújtanak.


2. 2009. február közepén leszek 57 éves. Igazolt munkaviszonyom 2008.december 31-éig 38 év lesz. Két felnevelt - már nagykorú - gyermek apjaként jogosult vagyok-e a két év kedvezményre és lehetséges-e még ez évben a nyugdíjba vonulás?

Az 1952-ben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára a 62. életév, azaz öregségi nyugdíjra 2014-ben lesz jogosult. Az előrehozott öregségi nyugdíjra 60. életévének betöltésétől, 2012-ben lehet jogosult, amennyiben legalább 40 év szolgálati idővel rendelkezik. Az előrehozott öregségi nyugdíj megállapításánál lehetőség van még ebben az évben az ún. gyermekkedvezmény figyelembevételére. Mind a két szülő jogosult a kedvezményre. A saját, illetve legalább tíz éven át nevelt gyermekek után gyermekenként egy-egy év szolgálati idővel, de maximum három évvel csökken az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez előírt szolgálati idő – vagyis a kedvezmény legfeljebb három gyermek után (összesen 3 év) érvényesíthető. Tartósan beteg, illetve fogyatékosnak minősülő gyermek után gyermekenként másfél év a kedvezmény és nincs korlát – vagyis mindegyik gyermek után jár. 2009. január 1-jétől megszűnik a gyermekkedvezmény. Az előzőek alapján megállapítható, hogy Ön 2008. évben előrehozott öregségi nyugellátásra nem jogosult, a „gyermekkedvezmény” nem a korhatár, hanem az előírt szolgálati idő vonatkozásában játszik szerepet.


3. A nyugdíjszámításnál mi tartozik a "kieső napok"-hoz?

Az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A havi átlagkereset kiszámításánál használatos az osztószám kifejezés. Az osztószám a biztosításban töltött idő azon napjainak száma, amelyre a biztosítottnak keresete, jövedelme volt. Az osztószám megállapításánál a heti pihenőnapokat, a munkaszüneti napokat és a szabadnapokat is figyelembe kell venni. Nem kell számításba venni az osztószám meghatározásánál a fizetés, díjazás nélküli időszakokat, így különösen a fizetés nélküli szabadságon, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, baleseti táppénzben, katonai (polgári) szolgálatban töltött időt.


4. 56 éves férfi vagyok, 40 éves munkaviszonnyal, s a következő kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni: Milyen lehetőségem van arra, hogy csökkentett összegű és/vagy előrehozott öregségi nyugdíjat kapjak, mivel munkanélkülivé válok a napokban?

Sajnos az Ön számára nincs kedvező válaszom. Az 1952-ben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára a 62. életév, azaz öregségi nyugdíjra 2014-ben lesz jogosult. Figyelemmel arra, hogy már - közlése szerint - 40 év szolgálati idővel rendelkezik, 60. életévének betöltésétől, 2012-ben jogosult lehet előrehozott öregségi nyugdíjra – a jelenleg hatályos szabályozás értelmében.


5. 1999-óta lakunk Magyarországon a családommal, azóta a párom és én itt létesítettünk munkaviszonyt. Jelenleg aktív dolgozók vagyunk mindketten (a párom 46 éves én 40)ezért még jó pár évünk van a nyugdíjkorhatárig de arra lennék kíváncsi hogy a Romániában ledolgozott éveket(páromnak 19 év nekem 11 év) figyelembe veszik-e majd a nyugdíjszámításnál és mikor kell ezt igazolni (most vagy majd akkor) vagy egyáltalán mi a teendő ezzel?

Magyarország és Románia is EU tagország és Ön hatástársával mindkét országban biztosítási időket szereztek(nek). A külföldön szerzett biztosítási idők nemzetközi egyezmények, illetve az Európai Unió koordinációs rendelete szerint számíthatók be a nyugdíjra jogosultság eldöntésekor, a nyugdíj kiszámításakor (1408/71. és 574/72 EGK rendeletek). A nyugdíjra jogosultság megállapításakor a biztosítási időket össze kell adni, (tehát a román, illetve magyar szolgálati időket együttesen kell kezelni). Az EU tagországok maguk határozzák meg nyugdíjrendszerük szabályait (pl. korhatár, szolgálati idő szükséglet, nyugdíjszámítás módja), de a biztosítási idők vonatkozásában közös előírások vannak;

- minden tagországban a saját szabályok szerint kell igazolni a biztosítási időket,
- egyazon biztosítási idő kétszeresen nem ismerhető el,
- speciális biztosítási időket a másik ország hasonló rendszerében el kell ismerni, stb.


Az Önök esetében - mint több országban biztosítási időket szerzetteknél – a magyar nyugdíjrész kétféleképpen számítható ki:

- az országonként szerzett biztosítási idők alapján, például román 11 év, magyar 29 év esetén a 29 év magyar idő alapján (ehhez a magyar nyugdíj az átlagkereset 67 százaléka),
- az összes biztosítási idő alapján, amikor un. elméleti nyugdíjat kell számítani, amelyből egy-egy országra az egyes szolgálati idők arányában kell kiszámítani a tényleges nyugdíjat (pl. 11 év román idő, 29 év magyar idő esetén a magyar nyugdíj 40 év alapján a 80 százalék nyugdíj 72,5 százaléka vagyis 58 százalék).

Az ügyfélnek mindig a számára kedvezőbb nyugdíjat kell megállapítani, mint az előző példában Magyarországon az arányos számítás helyett a nemzeti szabályokat kell alkalmazni. Az Európai Unió szabályain alapuló nyugdíjigényt a lakóhely szerinti regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságon lehet előterjeszteni. A nyugdíj megállapítását országos hatáskörrel a Közép-magyarországi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság végzi és mint vizsgáló intézmény az érintett tagállamoktól beszerzi a biztosítási idő igazolásokat, a tagállamok nyugdíj határozatait és azokat összesíti.

A jelenleg hatályos magyar jogszabályok alapján (az 1997. évi LXXXI. törvény 7.§-a értelmében) – öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a 62. életévét betölti és legalább 20 év szolgálati időt szerzett. Az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnál alacsonyabb életkorban, de legfeljebb a 60. életév betöltését követően lehet előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerezni – természetesen egyéb feltételek megléte esetén. Javaslom a román munkaviszonyokra vonatkozó okmányok (pl. munkakönyv, stb.) megőrzését, a majdani nyugellátási igényérvényesítéséhez, a román biztosításban töltött idő igazolásához. (forrás - adozona)A cikksorozat további részei
APEH, Vám és Pénzügyőrség, hírek... - további cikkek
1. rész - Harmadánál téved az APEH...
2. rész - Mire figyel az APEH...
3. rész - 2009 a bírságok éve lesz...
4. rész - Szigorít az APEH 2009-ben...

Következő részek

Számos indok a 13. havi nyu...
13. havi nyugdíj - Gyurcsán...
Nyugdíjas munkavállalók: ad...
Nyugdíj: szolgálati idő, ko...
Szlovákiai munka: az APEH v...
Ajándék, aranyvásárlás - Az...
Örökösödési illeték - az AP...
Mit, mikor, hogyan? - Az AP...
Ingatlanszerzés - bejelenté...
Új szabályozás január 1-től...
Fiktív számlázások...
Mit hoz 2009 az adózásban?...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 7 hozzászólás - 10217 megnyitás - nyomtatás - 2009.01.12. - 21:56
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez
További hírek, érdekességek a kategóriából

Előrehozott nyugdíj
Négymilliárdos fejlesztést tervez Józsefváros a piac helyén
A MÁV által megbízott ügyvéd hétfőn mondta fel a piac üzemeltetőjének bérleti szerződését, miután Kocsis Máté (Fidesz-KD...

Előrehozott nyugdíj
Facebook-megosztással sikerült a szervdonorok számát növelni
Miután a Facebook 2012 májusában engedélyezte, hogy a felhasználók profilján megjelenjen, ha szervdonornak jelentkeznek,...

Előrehozott nyugdíj
Titkos adatgyűjtés - A Google engedélyt kért a titkosszolgálati megkeresések publikálásához
Az NSA a PRISM fedőnevű program keretében, a titokban működő FISC végzései által felhatalmazva, terroristagyanús külfö...

Előrehozott nyugdíj
A Klik visszavonja az iskolagyümölcs-programra kiírt közbeszerzési pályázati felhívást
Mint írták, nagyobb lehetőséget kívánnak adni a kis- és középes gazdaságok termelőinek, a helyi beszállítóknak. Az iskol...


Kapcsolódó hirdetések

Keress pénzt játékosan!...
Keress pénzt játékosan, a Tano...
Hirdetés megtekintése >>
Mi Hálózatépítő Mestert faragu...
Ha megakarod tanulni a marketi...
Hirdetés megtekintése >>
Szorgalmas embereket veszünk f...
Csak azok jelentkezzenek, akik...
Hirdetés megtekintése >>

Dolgozz szakértőkkel és a sike...
A kérdés az, hogy ki az akire ...
Hirdetés megtekintése >>
Van egy ajánlatom számodra! ...
Biztosan szeretnél otthoni mun...
Hirdetés megtekintése >>
Mi hosszútávra tervezünk...
Feltételek: Ha Te is hosszútáv...
Hirdetés megtekintése >>


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Üzlet, cég, vállalkozás Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Eddigi hozzászólások

Bartus Lajos 2009.10.20. - 18:31
Kérdésem az lenne 60 éves vagyok, 17 év munkaviszonyom van jogosult vagyok-e az előrehozott nyugdijra?

varga ferencné 2009.07.22. - 19:46
van egy kedves kolléganőm aki 1953 ban született,sajnos elég beteg milyen módon mehetne nyugdijba 41 éves munkaviszonnyal,

Bencsik Ferencné 2009.05.27. - 17:49
1953-ban születtem,40 éves munkaviszonnyal rendelkezem.
Az új törvény szerint melyik évben ,illetve hány évesen mehetek legkorábban előrehozott nyugdíjba?

Olcsvári Tiborné 2009.05.25. - 05:41
1955-ben születtem 2009-ben lesz 39-évem kérdésem 59-évesen elmehetek e előre hozott nyugdijba?

Baranyi Jánosné 2009.05.04. - 18:16
1953-ban születtem, jelenleg már 40 év munkaviszonyom van.
Az új Bajnai- program szerint melyik évben mehetek el, illetve hány évesen - legkorábban előrehozott nyugdíjba?

Molnár Antal 2009.03.12. - 18:46
1950-ben születtem,2009 szeptmber 4.-én 45 éves munkaviszonyom lesz. Kérdésem: Mehetek-e előrehozott nyugdíjba?

Kócs József 2009.02.06. - 20:04
Tisztelt Cím! köztisztviselő vagyok.1949.12.23-án születtem. 1968.09.01-től vagyok alkalmazásban. idén decemberben szeretnék nyugdijba menni. kérdésem, hogy a felmentési időt mikortól kell számolni (8 hónap, amiből 4-et le kell dolgoznom) 2009.áprilisától-decemberig, vagy 2009. decemberétől 2010 augusztusig. A munkáltatóm szerint 2009. decemberétől kell számitani a 8 hónapot. Nem találtam erről anyagot sehol sem. köszönom a segitséget


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz


Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 54.82.49.45
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!