Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.
Horvát üdülés, ingatlanok apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész

Boldog névnapot kívánunk minden Amália nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

Faluturizmus - Vranje Selo Horvát ételek Horvát italok
Horvát tengeri és halételek Információk, Jó tudni! Régió - Az ország belseje
Régió - Dalmácia Régió - Isztria Régió - Kvarner öböl
Régió - szigetek Tudta-e? - Érdekességek Városok - Novi Grad
Városok - Porec Városok - Rovinj Városok - Split
Városok - Umag Városok- Pula


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés


Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Krk sziget, települések, látnivaló, Horvátország, Hrvatska, Croatia, üdülés, adria, jadran
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész
Krk sziget, települések, üdülőhelyek, látnivalók

Krk otok - A már az ókorban is lakott, gazdag történelmi és kultúrhagyományokkal rendelkező a sziget. Horvátország legnagyobb szigete. A középkorban a horvát írásbeliség fellegvára volt, mígnem napjainkra az Adria egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. Ismerkedjen meg a sziget gazdag folklórhagyományaival, élvezze az egzotikus mediterrán növények bódító illatát, a kristálytiszta vizű, kavicsos tengerpartot, és a sziget hírességét - az aranysárga Vrbnička žlahtina nevű fehérbort (Vrbnicska zslahtina).A több, mint 200 km-es partvonallal rendelkező Krk Horvátország legnagyobb szigete (az ugyanekkora területű Cres szigettel együtt), valamint 18 ezres lakosságával ez számít Horvátország legnépesebb szigetének is. A legtöbb horvát szigethez hasonlóan Krknek is gazdag kulturális és történelmi hagyományai vannak.

A sziget az egyik legnépszerűbb üdülőhely a magyar turisták körében, ami köszönhető Krk szépségének, kellemes éghajlatának, kedves városainak, műemlékeinek, és persze viszonylagos közelségének (ez Magyarországhoz a legközelebb található mediterrán tengeri sziget), illetve annak is, hogy Krk szigetéig végig autópálya vezet.

Már az odajutás is hatalmas élményt jelent: az autóval, vagy autóbusszal érkező turisták a szigetre egy 1430 méter hosszú, lélegzetelállító hídon át juthatnak el, melynek használatáért 20 kunát kell fizetni. Ez a világ egyik leghosszabb betonhídja. A híd 1976-1980 között épült, korábban Tito hídjának (Titov most) hívták. Hosszabb boltíve 390 méter hosszú, ezzel a világ legnagyobb betonból készült boltíve volt 1997-ig, amikor a kínai Wanxian-híd megelőzte.

Biserujka-barlang - Krk északi részén, Rudine mellett található a Biserujka-barlang. A barlang 110 méter hosszú, és a hőmérő higanyszála a barlangon belül mindig 10-13 fok között van, a páratartalom pedig 80 százalékos. A legenda szerint egy rabló kincsei találhatók a barlangban, de a 19. században egyetlen kalandornak se sikerült ezeket megtalálni. A csodás barlang, és érdekes formájú képződményeinek szépségét a kivilágítás is fokozza.

Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész

Krk város
A 6000 lakosú Krk város az azonos nevű sziget központja. Strandjai sziklásak. A turizmusnak igen régi hagyománya van itt, már egy 1866-os képeslapon is hirdetik adottságait. A nyári szezonban rengeteg kiállítás, fesztivál, és koncert szórakoztatja az itt nyaralókat.

Krk városa megőrizte középkorias jellegét, nem is találunk itt 100 évesnél fiatalabb épületet. Az óvárost 15. századi városfalak veszik körül, és hasonló korú városkapu nyitja. Szűk utcáiban, és sikátoraiban élvezhetjük a hamisíthatatlan középkori érzést. Krk főterén, a Vela Placán a 15. századi polgármesteri hivatalt tekinthetjük meg, és egy reneszánsz szökőkutat.

Krk város Katedrális - Krk város egyik szimbóluma a 11-12. századi román katedrális, melyet egy 5-6. századi épületre húzták fel, majd a 18. században épült hozzá a harangtorony. Belülről igazán szép!

Krk város Frangepán-vár - A Kamplin tér ad helyet a 12. századi, eredetileg tömlöcként funkcionáló Frangepán-várnak és egy 12. századi toronynak. A Frangepán-vár jelenleg szabadtéri rendezvényeknek, és koncerteknek ad otthont.


Baška
Baska talán a sziget legszebb városa. Egyik legnagyobb vonzerejét 30 homokos, és kavicsos strandja jelenti, melyek 2 km hosszan terülnek el. Legszebb strandja, mely egyben a világon egyik legszebb strand is, az 1800 m hosszú, kék zászlós, kavicsos-homokos Vela Plaza, azaz a Nagy Part. Baska szépsége mellett rendkívül izgalmas és színvonalas kikapcsolódást is nyújt: az óváros köré épült színvonalas nyaralólétesítmények, a tucatnyi turistaút a környéken, és a színvonalas sportolási és szórakozási lehetőségek csodás élményeket garantálnak. Baskában sok ősi műemlékben is gyönyörködhetünk: régi házakban, kolostorromban, és a Szt. Iván templomban. Baška arról is híres, hogy a város mellett találták meg a horvát nyelv legrégibb írásos emlékét, a Baškai kőtáblát.

Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész

Malinska
A szárazföldről közúti hídon is megközelíthető a Krk sziget nyugati oldalán fekvő Malinska, amely a sziget egyik legismertebb idegenforgalmi központja. 13 km-re található Krk várostól. Egy dús növénytakaróval borított széles öbölben fekszik, számos strandja van (homokos, kavicsos, de főleg betonos strandokkal rendelkezik). Magánszálláshelyeken kívül több szállodával, kempinggel, medencés villával és panziókkal várja vendégeit. Már a 15. században is emlegették, mert Malinska már ekkor ismert volt dús mediterrán erdejeiről, illetve a sziget fakiviteli kikötője volt. Három hivatalos szabadstrandja és kellemes partmenti sétánya van (Paradicsomi út). Az aktív kikapcsolódásról itt is számtalan sportolási lehetőség gondoskodik - teniszezés, minigolf, tekézés, bowling, búvárkodás, petangozáshoz adottak a pályák, de lovaglásra is van lehetőség.

A vízisportok közül főként búvárkodásra, vitorlázásra és horgászatra alkalmasak a környező vizek. Malinska szórakoztató rendezvények kínálatában sem marad el a nagyobb központoktól: egymást érik itt a kulturális események, a különböző vitorlásversenyek és a helyi jellegű népi mulatságok (ha inkább nézni szeretnénk a táncot, azt is megtehetjük: minden évben megrendezésre kerül itt a malinskai táncfesztivál.) Híres pezsgő éjszakai életéről. A bulizás központja a kétszintes Crossroad diszkó, amely a sziget legnagyobb szórakozóhelye, de például a Boa nightclubban is nagy partyk szoktak lenni. Éttermi kínálata szintén változatos - az egyszerű népi konyha finom fogásait készítő tavernáktól az elegánsabb haléttermekig minden megtalálható Malinskában. Azoknak ajánljuk, akik jó infrastruktúrájú, változatos programokat, sok szórakozási lehetőséget kínáló helyen szeretnek nyaralni. Családosoknak és aktív pihenést keresőknek egyaránt jó választás lehet.

Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész

Stara Baška
Stara Baska 10 km-re Punattól található, kevésbé ismert, érintetlen település, romlatlan szépségű stranddal, érdekes sziklafalakkal.


Punat
Az 1876 lakosú Punat a szárazföldről közúti hídon is megközelíthető. A Krk sziget második legnagyobb települése. A sziget délkeleti oldalának egy igen szép, dús növénytakarójú öblében fekszik (Puntarska draga vagy - Kosljunska draga) krk várostól csupán 7 km-re. Óvárosi részén szűk utcák, és öreg kőházak varázsolják el az ideutazókat. Valaha kishajógyártás is folyt itt, mai ismertségét és népszerűségét inkább annak köszönheti, hogy itt üzemel az Észak-Adria egyik legjobban felszerelt marínája (Punat az Adria egyik hajózási központjának számít, kikötője az Adria egyik legjobbja).

Ezen kívül rendezett strandok, gondozott parkok és egyéb zöldterületek, szállodák, panziók és magánházak várják a vendégeket (számos szálláslehetőséget, rendezett, elképesztő szépségű strandokat kínál). Punat továbbá változatos sportlehetőségeket is kínál az aktív pihenésre vágyóknak (tenisz-, teke- és minigolfpályák, búvár- és vitorlástanfolyamok, vízalatti és sporthorgászat, stb.) - a nyaralóhelyet tehát elsősorban nekik és a hajósok, vitorlázók figyelmébe ajánljuk, illetve mindazoknak, akik színvonalas idegenforgalmi szolgáltatásokat nyújtó, forgalmasabb helyen képzelik el nyaralásukat. Az öböl egyik érdekessége, hogy közepén egy kicsi sziget (Kosljun) található, melynek árnyas fenyvesei között egy antik villa romjaira épült ferences kolostor épületegyüttese húzódik


Košljun sziget (otok)
A kis sziget (Kosljun sziget) mindössze 200 méterre található Punattól, ahonnan, mindössze 2 Euróért, hajótaxik indulnak ide. A sziget fő attrakciója 16. századi Ferences-kolostora, valamint múzeuma, történelmi, és numizmatikai gyűjteménnyel. A szigeten mintegy 500 növényfaj él.

Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész

Šilo
Šilo (Silo) a Kvarner-öbölben fekvő, és a szárazföldről hídon át is megközelíthető Krk sziget keleti oldalán található. A nyaralófalu kisebb kikötővel rendelkezik, így a vitorláson, jachton érkezők sem lesznek gondban.

Fekvése üdüléshez, strandoláshoz kimondottan optimális, Šilo ugyanis a gyakori keleti és déli szelektől jól védett, ugyanakkor nagyszerű fürdőzést biztosító Stipanja-öböl partján húzódik. Siloban homokos, kavicsos, és betonos strandokat is találhatunk.

Silotól egy római villa maradványai felé elindulva a gyönyörű Murvenica-öbölhöz jutunk, ami egy csodás tengerpart kristálytiszta vízzel. A helységben a postán és néhány kisebb üzleten kívül csupán néhány vendéglátóhely üzemel - ezért is ajánljuk Šilot az igazi nyugalomra vágyó, illetve kisgyermekekkel utazó nyaralókvendégeknek. A vízisportok közül főleg vízalatti sporthorgászatra alkalmasak a környező vizek, de a viszonylag szélcsendes öböl nagyszerű terep minden egyéb vízisporthoz.


Vrbnik
Vrbnik egy kb. 950 lakosú jellegzetes, régi mediterrán falu, amely egy 48 méter magas sziklán fekszik - a sziget egyik leggyönyörűbb helyének számít. A városfalon belüli számos szép templomának köszönhetően spirituális központnak is számít. A sok kis étteremben autentikus horvát ízeket élvezhetünk, és fantasztikus horvát bort ihatunk - szinte minden étteremnek saját bora van. A város mellett több szőlőültetvény is fekszik, innen származik a híres, Horvátország szerte ismert, és számos díjat nyert Vrbnička žlahtina bor. Vrbnik a búvárok népszerű merülő helye is - csodálatos állatok és növények rejtőznek itt a mélyben.

Forrás - Krk sziget települések, üdülőhelyek, látnivalók, időtöltés (utazas-nyaralas.info)Régió - szigetek - további cikkek
Horvátország szigetei, rövi...
Horvátországi szigetvilág...
Cres, a Kvarner-öböl sziget...
Cres, a Kvarner-öböl sziget...
Brač sziget - kirándulási l...
Brač sziget és települései ...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 9962 megnyitás - nyomtatás - 2009.03.03. - 18:12
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez
További hírek, érdekességek a kategóriából

Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész
Dalmácia
Dalmácia fő vonzereje ...az egyedülálló tenger, partvidék és a számos, összesen 1208 szigetből álló szigetvilág, a gyö...

Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész
Rendezvények az Isztrián
Pulai filmfesztivál A pulai Arénában tartott játékfilm-fesztivál, amely már fél évszázada Horvátország (korábban Jugos...

Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész
Horvátországi szigetek jellemzői
Brioni-szigetekAz Isztriai-félsziget délnyugati partjánál elhelyezkedő szigetcsoport 3 nagyobb és 12 kisebb szigetből ál...

Krk sziget, települések, látnivalók - 1. rész
Zágráb – Zagreb
Horvátország közel egymilliós fővárosa... ...az ország kontinentális részének központi vidékén, fontos főközlekedési út...


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Horvát üdülés, ingatlanok Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz


Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 107.21.131.206
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!